Změny v přístupu k lokoregionální terapii časného karcinomu prsu - Kolářová, Iveta; Vaňásek, Jaroslav; Sirák, Igor; Horáčková, Kateřina; Pohanková, Denisa (Onkologie, 2024)
Volba optimálního terapeutického postupu u nemocných s karcinomem prsu představuje náročný úkol. Onemocnění je tvořeno celou řadou subtypů s rozdílnou biologickou charakteristikou a různou prognózou a může se vyskytovat i u žen staršího věku, pro které standardní terapeutické přístupy mohou znamenat významné zhoršení kvality života bez přínosu v přežití. Řada studií prokázala nejen pro tuto skupinu nemocných s časnými stadii karcinomu prsu různé možnosti redukce chirurgického výkonu i léčby zářením. Deeskalace radioterapie zahrnuje vynechání ozáření u vybraných pacientek, zkrácení délky léčby pomocí hypofrakcionace a ultrahypofrakcionace, snížení ozářeného objemu parciálním ozářením prsu. Za zásadní podmínku je nutná správná informovanost nemocné a možnost podílet se na rozhodování o volbě terapeutického postupu.
Keywords: senioři; věkové faktory; Aged, 80 and over; nádory prsu; Early Detection of Cancer; Age Factors; radioterapie; ženské pohlaví; Breast Neoplasms; Humans; senioři nad 80 let; Female; Aged; Radiotherapy; lidé; časná detekce nádoru