Stafylokoková pyomyozitida stehenního svalu v průběhu indukční léčby akutní lymfoblastické leukemie - Mihál, Vladimír; Ludíková, Barbora; Novák, Zbyněk; Zálešák, Bohumil; Bakaj Zbrožková, Lenka (Pediatrie pro praxi, 2024)
Primární pyomyozitida je hnisavá infekce kosterního svalu často s tvorbou abscesů, která vzniká na základě hematogenní infekce. Primární infekce má obvykle subakutní začátek a nejčastěji postihuje jednu svalovou skupinu dolní končetiny nebo svaly kyčle a pánve. Prezentujeme 16letého diabetika I. typu s nově diagnostikovanou akutní lymfoblastickou leukemií. Agresivní indukční chemoterapie byla šestý den komplikována febrilní neutropenií. Pacient udával při chůzi bolest pravého adduktoru stehna, na kůži jsme pozorovali flegmonózní změny kůže, připomínající podkožní hematom. Shrnujeme diagnostické a léčebné postupy, které vedly k dosažení definitivní diagnózy a terapeutického úspěchu.
Keywords: Staphylococcus aureus; Humans; rizikové faktory; lidé; antibakteriální látky; Thigh; diabetes mellitus 1. typu; pyomyozitida; Anti-Bacterial Agents; Male; Adolescent; Pyomyositis; drenáž; akutní lymfatická leukemie; stehno; mužské pohlaví; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Drainage; Diabetes Mellitus, Type 1; mladiství; Risk Factors