Nykturie - Burešová, Eva (Urologie pro praxi, 2024)
Nykturie je symptomem dolních močových cest, který pacienty nejvíce obtěžuje. Nejčastěji je způsobená noční poylurií, která se dá dobře diagnostikovat na základě analýzy mikčního deníku. Po nedostatečném efektu režimových opatření je léčena desmopresinem. Tato terapie je bezpečná, ale u rizikových pacientů (starších 65 let) může způsobovat hyponatremii. Proto je nutné před zahájením léčby i v jejím průběhu monitorovat hladinu sodíku v krvi.
Keywords: desmopresin; Deamino Arginine Vasopressin; lidé; peptidové hormony; nykturie; Nocturia; Humans; Peptide Hormones