Interakce léků používaných v léčbě infekcí močových cest s jinými léčivými přípravky a doplňky stravy - Ryšánková, Miroslava; Hurtová, Marie (Urologie pro praxi, 2024)
Infekce močových cest jsou velmi časté. Obvykle se jedná o akutní infekci, se kterou se minimálně jednou v průběhu života setká většina urologických pacientů. Léčba akutní infekce většinou není náročná. Problém nastává v případě opakovaných zánětů, které nejsou v urologických ambulancích výjimkou. Jejich léčba je často dlouhodobá a kombinuje režimová opatření s užíváním doplňků stravy, obvykle přírodních přípravků. Je doplněna o imunoprofylaxi nebo chemoprofylaxi. Při těchto kombinacích je potřeba myslet na možné lékové interakce a kontraindikace podávání.
Keywords: léková kontraindikace; Urinary Tract Infections; riziko; antiinfekční látky močové; Contraindications, Drug; Anti-Infective Agents, Urinary; infekce močového ústrojí; lidé; Drug Interactions; lékové interakce; Risk; Humans