Vzácný případ vysokoprůtokového priapismu - Lounová, Veronika; Hartmann, Igor; Vidlář, Aleš (Urologie pro praxi, 2024)
Vysokoprůtokový priapismus, taktéž v literatuře nazývaný jako neischemický nebo arteriální, tvoří pouze cca 5 % všech případů priapismu. Jeho nejčastější příčinou je tupé perineální nebo penilní trauma. Výsledkem poranění je lacerace kavernózní tepny nebo jejích větví, což vede ke vzniku píštěle mezi tepnou a lakunárními prostory kavernózních těles. Výsledný zvýšený průtok krve má za následek přetrvávající erekci. Tento typ priapismu je možné léčit i konzervativně, přičemž optimální časový interval zahájení aktivní intervenční léčby je stále předmětem diskuzí.
Keywords: dospělí; sportovní úrazy; Humans; lidé; mužské pohlaví; Erectile Dysfunction; cyklistika; angiografie; antibakteriální látky; Male; Anti-Bacterial Agents; Priapism; Angiography; erektilní dysfunkce; Adult; Athletic Injuries; Bicycling; priapismus