Folistatín a diabetes mellitus 2. typu - Valent, Patrik; Dukát, Andrej (Forum Diabetologicum, 2024)
Folistatín je nedávno objavený hepatokín vychytávajúci a inaktivujúci členov rodiny transformujúcich rastových faktorov β (TGFβ). Má význam v regulácii reprodukčných procesov, intrauterínnom vývoji, budovaní a zachovávaní svalovej hmoty počas regenerácie a hladovania, ale predovšetkým v regulácii metabolických pochodov. Jeho asociácia s diabetom 2. typu (DM2T) potvrdili, okrem iných, dve kohortové štúdie: švédska štúdia trvajúca 19 rokov (n = 4 060) a fínska štúdia trvajúca 4 roky (n = 883). Tie poukázali na jeho potenciál byť novým včasným prediktívnym biomarkerom pre DM2T. U pacientov s diabetickou kardiomyopatiou sa prejavil jeho protektívny účinok so schopnosťou regresie kardiálnej dysfunkcie a redukcie fibrózy myokardu. Najnovšie výskumy otvárajú aj otázku terapeutického využitia folistatínu pri diabete, a to zmenou jeho expresie na zlepšenie vychytávania glukózy a zvýšenie inzulínovej senzitivity tkanív.
Keywords: Clinical Studies as Topic; Diabetes Mellitus, Type 2; Diabetic Cardiomyopathies; lidé; diabetická kardiomyopatie; folistatin; Follistatin; biologické markery; Biomarkers; diabetes mellitus 2. typu; klinická studie jako téma; Humans