Jaké změny přináší 5. vydání WHO klasifikace nádorů tyreoidálních tumorů do klinickopatologické spolupráce? - Dušková, Jaroslava (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2023)
WHO klasifikace tyreoidálních nádorů vstupují do druhého půlstoletí vývoje 5. vydáním. Přijaté změny nepochybně ovlivní znění bioptických a cytopatologických nálezů. Trvalý nárůst informací je v porovnání s předchozím 4. vydáním klasifikace především v úrovni molekulárně biologické. To změnilo pohled na velmi tradiční jednotky – preferovaný název pro polynodózní strumu je (s ohledem na monoklonální povahu některých uzlů) folikulární nodulární tyreoidální nemoc. Odstraněny byly i některé terminologické relikty – název onkocyty nahradil Hürthleho buňky Folikulární adenom má nově podtyp s papilární úpravou (a chybějícími jadernými znaky papilárního karcinomu). V již vžité jednotce NIFTP jsou nově vymezeny podtypy menší než 10 mm a onkocytární. Všechny onkocytární tumory mají arbitrárně stanoven minimální podíl onkocytů na 75 %. Multidisciplinární přístup k léčbě tyreopatií a stratifikace terapeutických postupů podle rizika přineslo zavedení gradingu do řady nosologických jednotek karcinomů papilárního, folikulárního, medulárního. Grading využívající počet mitóz stanoví jejich kvantifikaci na 2 mm2 místo dříve užívaných nejednotných HPF (zorných polí velkého zvětšení). Upřesnění nastalo na podkladě genetických poznatků i v řadě dalších, méně častých diagnóz (např. zařazení spinocelulárního karcinomu mezi anaplastické). V kategorii vzácných nádorů jsou nově formulovány karcinomy salivárního typu se dvěma zástupci: mukoepidermoidním a sekretorickým karcinomem. Kribriformně morulárně upravený karcinom řazený dříve jako varianta karcinomu papilárního je nově oddělen na podkladě imunologického a genetického profilu do nově vzniklé kategorie nádorů nejisté histogeneze. Do této kategorie je zařazen rovněž sklerozující mukoepidermoidní karcinom s eozinofilií. Mikrokarcinom jako samostatná jednotka není v 5. vydání obsažen. Nádor menší než 10 mm musí být charakterizován příslušnými znaky odpovídající kategorie. Thyroblastom nahrazuje terminologicky maligní teratom. Část nově stanovených diagnostických kritérií je uplatnitelná i ve FNAC diagnostice. Nově zavedený grading u některých nosologických jednotek může výjimečně i změnit diagnózu (NIFTP/ EFVPTC/ neinvazivní HG FVPTC), ale především ovlivní volbu terapeutických postupů.
Keywords: terminologie jako téma; Terminology as Topic; Thyroid Nodule; uzly štítné žlázy; Biopsy; Humans; referenční standardy; cytodiagnostika; Thyroid Gland; Thyroid Dysgenesis; dysgeneze štítné žlázy; lidé; Interdisciplinary Communication; štítná žláza; Cytodiagnosis; biopsie; Reference Standards; Neoplasm Grading; stupeň nádoru; mezioborová komunikace