Jazyková bariéra při poskytování přednemocniční neodkladné péče - Pekara, Jaroslav; Čižmárová, Eva (Urgentní medicína, 2023)
Tématem sdělení je jazyková bariéra při poskytování přednemocniční neodkladné péče. Provedli jsme kvantitativní dotazníkové šetření (n=104) s cílem zjistit, s jakými cizinci se pracovníci zdravotnické záchranné služby setkávají nejčastěji a s jakými cizími jazyky sami hovoří. Naši respondenti se nejčastěji setkávají s Ukrajinci a nejběžnějším cizím jazykem respondentů je angličtina. Dílčím cílem bylo zjistit, jakým způsobem přistupuje management zdravotnické záchranné služby k otázce komunikace s pacienty jiných národností. Výsledky průzkumného šetření poukázaly na to, že se management zdravotnické záchranné služby snaží svým zaměstnancům pomoci (tištěné materiály, komunikační karty a telefonické tlumočení). Zásadním výsledkem průzkumu bylo zjištění, že způsoby překonávání jazykové bariéry nejsou pracovníky v přednemocniční neodkladné péči plně využívány.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; Cultural Competency; kulturní kompetence; komunikační bariéry; Emergency Medical Technicians; Surveys and Questionnaires; dostupnost zdravotnických služeb; lidé; průzkumy a dotazníky; Humans; pomocní zdravotničtí pracovníci; Emergency Medical Services; Health Services Accessibility; Communication Barriers