Poměr pohlaví u vrozených vad kůže v České republice - Šípek, Antonín; Gregor, Vladimír; Friedová, Natálie; Langová, Martina; Šípek, Antonín (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2023)
Vrozené vývojové vady postihují v České republice přibližně 3–5 % novorozených dětí. Vrozené vady kůže patří k těm nejméně častým typům, celkově tvoří méně než 5 % všech případů vrozených vývojových vad u narozených dětí. V rámci širšího projektu, zaměřeného na analýzu poměru pohlaví u vrozených vývojových vad, jsme se soustředili i na poměr pohlaví u vrozených vývojových vad kůže u dětí narozených v České republice mezi roky 1994 a 2017. V tomto období bylo zachyceno 5 187 dětí s vrozenými vývojovými vadami kůže, z toho bylo 2 668 dívek (51,4 %) a 2 518 chlapců (48,5 %). Výsledný poměr pohlaví M/F (male to female) je 0,94; byla tedy nalezena mírná převaha dívek. Skupina vrozených vývojových vad kůže je ovšem etiologicky velmi heterogenní a výsledky je potřeba vnímat v tomto kontextu.
Keywords: ženské pohlaví; Female; genetická onemocnění kůže; Sex Ratio; Humans; lidé; Česká republika; Male; Epidemiologic Studies; Congenital Abnormalities; Czech Republic; poměr pohlaví; Skin Diseases, Genetic; epidemiologické studie; sexuální faktory; vrozené vady; mužské pohlaví; Sex Factors