Vitamin D a diabetes mellitus - Piťhová, Pavlína (Farmakoterapeutická revue, 2024)
Vitamin D je souhrnný název pro steroidní hormonální prekurzory, ze kterých vzniká účinná látka - kalcitriol. Vitamin D3 je vytvářen v kůži savců po expozici ultrafialovému záření. Vitamin D plní funkci hormonu i vitaminu. Receptory pro vitamin D jsou roztroušeny téměř ve všech orgánech, kromě kostní tkáně je nalezneme např. v mozku, srdci, cévách, pankreatu, prostatě, tlustém střevě a buňkách imunitního systému. Kalcitriol se na tyto receptory váže a ovlivňuje transkripci celé řady genů a tím i syntézu četných proteinů, které zasahují do metabolických procesů organismu. Kromě metabolismu kostí je schopen ovlivnit i imunitní systém, funkci svalové tkáně, sekreci inzulinu, inzulinovou rezistenci a řadu dalších funkcí. Deficit vitaminu D je velmi častý, a to zejména u obézních osob, seniorů a pacientů s diabetes mellitus. Substituce vitaminu D je zejména u těchto skupin doporučována.
Keywords: Diabetes Mellitus; kosti a kostní tkáň; Vitamin D Deficiency; Bone and Bones; lidé; Dietary Supplements; potravní doplňky; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Humans; Heart Disease Risk Factors; Vitamin D; diabetes mellitus; nedostatek vitaminu D; vitamin D