Účinná a dobře tolerovaná léčba hypertenze u obézní pacientky - kazuistika - Vysočanová, Petra (Farmakoterapeutická revue, 2024)
Obezita je jednou s častých příčin zvyšujících krevní tlak. Hypertenze u obézních pacientů je často obtížně léčitelná, sůl-senzitivní, provázejí ji častěji orgánové komplikace, zvýšená aktivita sympatiku a renin angiotenzinového systému, také hyperinzulinemie a hyperleptinemie. Fixní kombinace telmisartanu 80 mg a indapamidu 2,5 mg je jednou s možností účinné léčby hypertenze u obézních. Hlavní předností spojení těchto dvou léků je velmi spolehlivý efekt po dobu celých 24 hodin denně, jejich bezpečnost a dobrá tolerance. Další předností je absence negativního metabolického působení, vliv na snížení kolísání krevního tlaku, kardiovaskulární protektivita telmisartanu se současným příznivým ovlivněním inzulinové senzitivity.
Keywords: hypertenze; Female; fixní kombinace léků; ženské pohlaví; Obesity; lidé; Shift Work Schedule; telmisartan; Hypertension; obezita; Telmisartan; Telmisartan-Indopamid; práce na směny; Diuretics; diuretika; lidé středního věku; Middle Aged; Drug Combinations; Humans