Nové možnosti očkování proti pneumokokům - vakcína Vaxneuvance - Prymula, Roman (Farmakoterapeutická revue, 2024)
Pneumokokové onemocnění je důležitou příčinou vážných onemocnění a úmrtí u dětí mladších dvou let a osob starších 65 let. Vaxneuvance je nová vakcína používaná k ochraně proti třem typům infekcí způsobených bakterií Streptococcus pneumoniae: akutní otitis media (zánět středního ucha) u dětí ve věku od šesti týdnů do < 18 let; pneumonii (u dospělých a dětí od šesti týdnů věku a invazivním onemocněním u dospělých a dětí od šesti týdnů věku. Vakcína Vaxneuvance obsahuje části z 15 různých typů bakterie S. pneumoniae. Obsahuje také adjuvans, látku obsahující hliník, která stimuluje lepší imunitní odpověď. Hlavním příslibem je zvýšené pokrytí sérotypy 22F a 33F a zlepšené parametry konjugátu sérotypu 3.
Keywords: Vaxneuvance; Child; Insurance, Health, Reimbursement; Immunization Schedule; dítě; klinické zkoušky jako téma; Immunogenicity, Vaccine; úhrada zdravotního pojištění; pneumokokové infekce; lidé; očkovací schéma; pneumokokové vakcíny; Humans; imunogenicita vakcíny; Pneumococcal Infections; Pneumococcal Vaccines; Clinical Trials as Topic