Výsledky finální analýzy celkového přežití pacientek s karcinomem prsu ve studii MONARCH-3 - Vrána, David (Onkologická revue, 2024)
Kombinace hormonální léčby spolu s inhibitorem CDK4/6 představuje v současnosti jednoznačně zlatý standard léčby pacientek s lokálně pokročilým (s vyčerpanými možnostmi lokoregionální léčby) či metastazujícím karcinomem prsu s expresí hormonálních receptorů a současně s negativitou receptoru 2 pro lidský epidermální růstový faktor (human epidermal growth factor receptor 2, HER2). K dispozici jsou v České republice tři molekuly, které všechny prokázaly benefit v prodloužení doby do progrese onemocnění, nicméně finální data týkající se prodloužení celkového přežití přinesla v případě fulvestrantu statisticky signifikantní výsledky pouze v kombinaci s abemaciclibem a ribociclibem a v případě inhibitorů aromatázy pouze v kombinaci s ribociclibem. S ohledem na skutečnost, že primárním cílem studií nebylo celkové přežití, nýbrž přežití bez progrese onemocnění a na základě těchto dat získaly všechny tři molekuly úhradu z veřejného zdravotního pojištění u této skupiny pacientek, je nutno všechny tři molekuly zvažovat, a to se zřetelem na výsledky registračních studií, profil toxicity, dávkovací schéma a také mírně odlišné podmínky úhrady.
Keywords: Cyclin-Dependent Kinase 6; receptory pro estrogeny; epidermální růstový faktor; Humans; Anastrozole; analýza přežití; Aminopyridines; Drug Therapy, Combination; abemaciclib; Benzimidazoles; Female; receptor erbB-2; lidé; anastrozol; Epidermal Growth Factor; doba přežití bez progrese choroby; benzimidazoly; Survival Analysis; Breast Neoplasms; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; Cyclin-Dependent Kinase 4; ženské pohlaví; Receptors, Estrogen; Letrozole; Receptor, ErbB-2; nádory prsu; aminopyridiny; studie MONARCH-3; Progression-Free Survival; letrozol; kombinovaná farmakoterapie; cyklin-dependentní kinasa 6; cyklin-dependentní kinasa 4