Léčba pacientky s extenzivním stadiem malobuněčného plicního karcinomu pomocí durvalumabu - kazuistika - Drösslerová, Marie (Onkologická revue, 2024)
Extenzivní stadium malobuněčného plicního karcinomu (extensive-stage small cell lung cancer, ES-SCLC) je malignita se stále špatnou prognózou. Pacienti s ES-SCLC by měli být v první linii první čtyři cykly léčeni kombinací platiny s etoposidem a s durvalumabem anebo s atezolizumabem, následně by měli pokračovat udržovací imunoterapií. Zmíněná kombinační léčba zlepšuje přežití nemocných. Tato kazuistika popisuje případ 68leté pacientky, která je durvalumabem úspěšně léčena.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; nádory jater; nádory plic; Lung Neoplasms; Small Cell Lung Carcinoma; Humans; durvalumab; cisplatina; etoposid; Cisplatin; malobuněčný karcinom plic; Antibodies, Monoclonal; Carboplatin; Female; Aged; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Etoposide; senioři; lidé; Liver Neoplasms; randomizované kontrolované studie jako téma; studie CASPIAN; ženské pohlaví; Randomized Controlled Trials as Topic; Tomography, X-Ray Computed; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; monoklonální protilátky; karboplatina; Clinical Trials, Phase III as Topic; klinické zkoušky, fáze III jako téma