Změny v hlášení tyreoidálních cytologií ve 3. vydání Bethesda systému - Dušková, Jaroslava (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Hodnocení a hlášení tenkojehlových aspirací uzlů štítné žlázy v Bethesda klasifikaci je široce mezinárodně i námi používaným postupem. Revidované již třetí vydání Bethesda systému hlášení tyreoidálních cytopatologií přináší změny terminologické, obsahové a také nové kapitoly. V terminologii je zřejmou změnou odstranění dvouslovných názvů tří kategorií při zachování šesti diagnostických kategorií předchozích verzí – nově: BI – ne- diagnostický, BIII – atypie blíže neurčená, BIV – folikulární neoplázie. V bližším popisu nálezů v rámci jednotlivých kategorií jsou respektovány terminologické změny přijaté pátým vydáním WHO klasifikace tyreoidálních neoplázií – zejm. doporučený název folikulární tyreoidální nodulární nemoc pro nejčastěji zastou- penou kategorii BII – benigní. V samotném hodnocení se v jednotlivých kategoriích promítají diagnostická upřesnění přijatá aktuální WHO klasifikací histopa- tologických nálezů – pokud jsou v cytologické rovině uplatnitelná. Cílenou pozornost bude třeba věnovat high grade znakům. Revidovaná verze přináší nově kapitoly věnované molekulárnímu došetřování a hodnocení pediatrické populace.
Keywords: Cytodiagnosis; Disease Notification; Thyroid Neoplasms; klasifikace; cytodiagnostika; hlášení nemocí; nádory štítné žlázy; Thyroid Nodule; Classification; uzly štítné žlázy; Bethesda klasifikace