The need to update reference values for organ weights in the adult population: a review and future directions - Babiak, Filip; Hanzelyová, Katarína; Bajaj, Ján; Janík, Martin; Straka, Ľubomír (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Tento prehľadový článok zdôrazňuje kľúčovú úlohu hmotnosti a rozmerov orgánov ako základných ukazovateľov pri diagnostike v súdnom lekárstve a pato- lógii. Zmeny hmotnosti orgánov slúžia ako základné markery patologických stavov a pomáhajú súdnym lekárom a patológom pri interpretácii nálezov z pitvy. Prehľad zdôrazňuje dôležitosť presnosti pri stanovovaní referenčných hodnôt orgánov, berúc do úvahy faktory, ako sú špecifické referenčné hodnoty pre po- puláciu a rovnako tak korelácie s telesnými parametrami. Okrem toho skúma vplyv obezity na hmotnosti orgánov, pričom zdôrazňuje potrebu aktualizovania databáz, ktoré presne odrážajú rôzne populácie. Článok podčiarkuje nedostatočnosť spoliehania sa na zastarané zdroje a obhajuje vytvorenie komplexnej a aktualizovanej databázy hmotností a rozmerov orgánov pre lokálnu populáciu, ktorá je nevyhnutná pre presnú forenznú interpretáciu výsledkov pitvy.
Keywords: referenční hodnoty; obezita; Autopsy; Reference Values; tělesné váhy a míry; Obesity; velikost orgánu; Organ Size; pitva; Body Weights and Measures