Které laboratorní parametry jsou vhodné pro hodnocení stavu výživy? - Bernášková, Klára; David, Jan (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Výživa významně ovlivňuje zdravotní stav jedince, protože ovlivňují biochemické a energetické děje v těle. Děti jsou k důsledkům poruch výživy významně náchylnější než dospělí. Zhodnocení nutričního stavu pacienta vychází z anamnestických údajů a výsledků fyzikálních, laboratorních, funkčních a zobrazovacích vyšetření. Hodnocení a interpretace laboratorních nálezů bývají obtížné, ale na druhou stranu jsou pro odhad nutriční bilance stěžejní. Proto se předkládaný článek věnuje interpretaci nejčastěji užívaných nutričních laboratorních parametrů a upozorňuje na některá jejich úskalí a souvislosti z pohledu patofyziologie.
Keywords: hodnocení stavu výživy; Avitaminosis; Humans; Nutrition Assessment; prealbumin; Data Collection; lidé; Deficiency Diseases; stopové prvky; Child; dítě; sběr dat; Biomarkers; Trace Elements; biologické markery; Malnutrition; Serum Albumin; podvýživa; Prealbumin; sérový albumin; avitaminóza; karenční nemoci