Naše zkušenosti s roboticky asistovanou chirurgií thymu - Podhráský, Martin; Tvrdoň, Jiří; Schützner, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Hrudní chirurgie je stále více ovlivňována rozvojem miniinvazivních přístupů, jež ovlivnily i chirurgii v oblasti předního mediastina. Dříve standardně používaný přístup k thymu cestou parciální sternotomie byl ve většině případů postupně nahrazen přístupem videothorakoskopickým. V posledních letech se celosvětově i v této oblasti začíná prosazovat roboticky asistovaná chirurgie. Cílem našeho sdělení je vytvořit ucelený přehled o výkonech v oblasti thymu včetně jejich indikací a dále se podělit o naše první zkušenosti s roboticky asistovanou chirurgií thymu. Na III. chirurgické klinice bylo od zahájení programu roboticky asistované chirurgie thymu provedeno tímto přístupem 23 thymektomií, z toho 17 výkonů pro thymom, 3 pro myasthenia gravis a 3 pro adenom příštítného tělíska lokalizovaný ve tkáni thymu. Z našich zkušeností i dostupných dat vyplývá, že doba hospitalizace, míra komplikací a výsledný efekt roboticky asistovaných výkonů jsou srovnatelné s VTS výkony, umožňují však miniinvazivní ošetření i u pacientů výrazně obézních a u pacientů s pokročilým nádorem thymu, kteří by byli jinak indikováni k otevřené thymektomii.
Keywords: Statistics as Topic; statistika jako téma; Robotic Surgical Procedures; myasthenia gravis; lidé; terapie; Therapeutics; Myasthenia Gravis; stupeň závažnosti nemoci; nádory brzlíku; Thymus Gland; thymektomie; thymom; thymus; Thymoma; Thymectomy; Severity of Illness Index; Thymus Neoplasms; roboticky asistované výkony; Humans