Medziodborová spolupráca s dermatovenerológom - špecifiká manažmentu hidradenitis suppurativa v gynekologickej praxi - Ivanková, Barbara; Kampe, Tomáš; Baloghová, Janette (Česká gynekologie, 2024)
Súhrn: Hidradenitis suppurativa je chronické imunitne mediované zápalové ochorenie, ktoré sa manifestuje tvorbou bolestivých nodozít, abscesov a supurujúcich fistúl, predovšetkým v intertriginóznych priestoroch. Toto bolestivé, veľa krát poddiagnostikované ochorenie, častejšie postihuje ženy. Tie sú vystavené aj určitým špecifickým výzvam pri manažmente tohto ochorenia, predovšetkým v období menštruácie či tehotenstva. Liečba si vyžaduje medziodborovú spoluprácu dermatológa, gynekológa, pôrodníka a v neposlednej rade algeziológa a psychoterapeuta. Kľúčová je predovšetkým včasná a správna diagnostika, zahájenie terapie už v počiatočných štádiách ochorenia, ktorá zohráva aj zásadnú úlohu v kontrole zápalovej aktivity, predchádzaní komplikácií a ďalšej prognóze.
Keywords: hidradenitis suppurativa; Early Diagnosis; rizikové faktory; Disease Management; ženské pohlaví; Humans; Female; Risk Factors; management nemoci; časná diagnóza; Hidradenitis Suppurativa; lidé