Metriky symptomatologie děložní myomatózy v klinické praxi - Hudeček, Robert; Mekiňová, Lenka; Šimová, Soňa; Bánovská, Lucie; Hledíková, Andrea (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Přehled diagnostických možností a standardizovaných metod specifikace klinických symptomů spojených s děložní myomatózou. Metodika: Rešerše literatury v databázích zaměřená na vyhledání validovaných metrik hodnocení symptomatologie myomů. Výsledky: Shrnutí obligatorních a fakultativních vyšetřovacích metod v diagnostice děložních myomů a metod vyšetření reprodukčních parametrů páru ve vztahu k myomatóze. Definování metrik krvácivých projevů myomatózy s akcentací „Obrázkového záznamu menstruačního krvácení“. Přehled metrik algických projevů myomatózy a kvality života s důrazem na „Dotazník kvality života s diagnózou – Myomatóza – Škála závažnosti příznaků“. Závěr: Smyslem aplikovatelných metrik, které sumarizují objektivní nález a subjektivní potíže pacientek, je popis a evaluace případných korelací a dynamiky změn zdravotního stavu v závislosti na zvolené terapii.
Keywords: Leiomyoma; průzkumy a dotazníky; leiomyom; ženské pohlaví; Humans; Quality of Life; Female; Surveys and Questionnaires; kvalita života; lidé