Robotická pankreatická chirurgie v České republice - první zkušenosti - Rousek, Michael; Záruba, Pavel; Pohnán, Radek (Gastroenterologie a hepatologie, 2024)
Robotická chirurgie zažívá celosvětově mimořádný rozvoj napříč operačními obory. Ke zvyšování počtu provedených výkonů přispívá rostoucí počet robotických center i rozšiřování spektra roboticky asistovaných miniinvazivních výkonů. Robotická chirurgie nabízí oproti laparoskopii či otevřenému přístupu řadu výhod, při zachování adekvátní bezpečnosti a onkologické radikality operací. Operace pankreatu jsou celosvětově aktuálně žhavým tématem robotické chirurgie. I Česká republika následuje tento trend a robotická chirurgie je postupně zaváděna do etablovaných pankreatických center. Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN-VFN v Praze se řadí mezi průkopníky tohoto odvětví. V tomto sdělení přinášíme souhrn prvních zkušeností s robotickou pankreatickou chirurgií.
Keywords: Minimally Invasive Surgical Procedures; pankreatoduodenektomie; Česká republika; lidé; pankreatektomie; Pancreaticoduodenectomy; miniinvazivní chirurgické výkony; Pancreatectomy; Pancreatic Diseases; Czech Republic; roboticky asistované výkony; Robotic Surgical Procedures; nemoci slinivky břišní; Humans