Snus - staronový podpůrný prostředek: na jak dlouho? - Novák, Jaroslav (Praktický lékař, 2024)
Klasický snus je sáček plněný vlhčeným tabákem, který si jeho uživatel vkládá do úst, obvykle mezi horní ret a dáseň. Hlavní složkou snusu v dnešních výrobcích je speciální vlhký vysoce kvalitní rozkrájený tabák. Kromě tabáku obsahuje snus různé potravinářské příchutě a soli, které ovlivňují jeho chuť a prodlužují trvanlivost. Snusování je jedním ze způsobů jak požít nikotin, aniž by se uživatel vystavoval riziku vedlejších účinků dalších látek vznikajících při kouření spalovaného tabáku. Množství přijatého nikotinu u kuřáků cigaret a u vyznavačů snusování je přibližně stejné. Podle množství užívaného snusu, jeho „síle“ a době, po kterou snus v ústech působí, však uživatel snusu může absorbovat nikotinu výrazně více než kuřák cigaret. Konzumace snusu je poměrně běžná i mezi sportovci, a to i na úrovni vrcholových závodníků a olympioniků. Psychoaktivní látka, jako je nikotin, zvyšuje bdělost, zlepšuje koordinaci a příznivě ovlivňuje kognitivní výkon. Pokud by byl prokázán pozitivní vliv na sportovní výkonnost, lze předpokládat, že Světová antidopingová agentura WADA by zasáhla a snus zařadila mezi zakázané látky či postupy. V současnosti je snus součástí sledovacího programu WADA. Produkty typu snus nejen ze Skandinávie jsou na českém trhu běžně dostupné. Alternativou jsou nikotinové sáčky. Ty již tabák neobsahují, zato však obsahují účinnou látku – nikotin. Po několikaletém váhání vstoupila v platnost novela zákona č. 65/2017 Sb (41) o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, která obsahuje zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem a mládeži do 18 let. Vzhledem k závažným zdravotním rizikům je stále třeba varovat před jakoukoliv formou konzumace tabákových či nikotinových výrobků.
Keywords: návykové chování; Česká republika; doping ve sportu; bezdýmný tabák; sportovci; Tobacco, Smokeless; Nicotine; Behavior, Addictive; Czech Republic; nikotinové sáčky; lidé; Doping in Sports; nikotin; Humans; Athletes