Riziko náhlé srdeční příhody a zvládnutý počet kliků - Novák, Jaroslav (Praktický lékař, 2024)
S odvoláním na práci Yanga et al. (36) se v odborném tisku objevila doporučení jak odhalit riziko náhlé srdeční příhody pomocí jednoduchého motorického testu – schopnosti provést určitý počet kliků. Uvedená studie ukázala, že vyšší počet nepřetržitě provedených kliků (40 kliků a více) je v kohortě hasičů spojen s nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění (KVO) ve srovnání s těmi, kteří dosáhli méně než 10 kliků. Vyšší incidence KVO u skupiny nejméně výkonných hasičů však pravděpodobně souvisela také s dalšími zdravotními problémy a naopak, vyšší silově-vytrvalostní výkonnost v prevenci KVO není tím rozhodujícím faktorem. Navržený „klikový“ test tak může sloužit jako orientační snadno proveditelný screening k odhalení ohrožených osob.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; hasiči; Firefighters; Humans; věkové faktory; Oxygen Consumption; lidé; Cardiovascular Diseases; Age Factors; Exercise Test; spotřeba kyslíku; "test 40 kliků"; zátěžový test