Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) a jeho účinky na nervový systém - Navrátilová, Zdeňka; Patočka, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2023)
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). K léčbě jaterních onemocnění je používán již tisíce let. Pro tento účel se z ostropestřecových plodů vyrábí standardizovaný extrakt. Silymarin je komplex flavolignanů, hlavní složkou je silybin, silykristin a silydianin. Současný výzkum odhaluje další farmakologické účinky silymarinu včetně účinků na nervový systém. In vitro studie a experimenty na zvířatech odhalily antidepresivní, anxiolytický, neuroprotektivní a prokognitivní účinek. Klinických studií je však zatím minimum.
Keywords: laboratorní zvířata; ostropestřec mariánský; Animals; Silybum marianum; Humans; lidé; zvířata; Animals, Laboratory; nervový systém; modely nemocí na zvířatech; kazuistiky jako téma; Nervous System; silymarin; Silymarin; Case Reports as Topic; Disease Models, Animal