Demencia s Lewyho telieskami - Koleničová, Miriama; Kolenič, Marián (Psychiatrie (Praha, Print), 2023)
Demencia s Lewyho telieskami (DLB) predstavuje 10–15 % všetkých prípadov demencie. Neuropatologicky je DLB charakterizovaná akumuláciou agregovaného proteínu α-synukleínu v Lewyho telieskach a Lewyho neuritoch, podobne ako je to pri Parkinsonovej chorobe (PD). Extrapyramídové motorické symptómy charakteristické pre PD sú u pacientov s DLB bežné, avšak nie sú pre klinickú diagnózu DLB nevyhnutné. Prekryv s patológiou typickou pre Alzheimerovu chorobu (AD) je taktiež často pozorovaným javom, ako na úrovni klinického obrazu, tak na úrovni neuropatologických zmien. Konsenzuálne kritéria pre diagnostiku DLB sa opierajú o typickú klinickú symptomatológiu a tiež o prítomnosť charakteristických biomarkerov. Prítomnosť oslabenej dopaminergnej neurotransmisie v bazálnych gangliách či charakteristických polysomnografických nálezov poukazujúcich na poruchu správania v REM spánku napo- máha správnej diagnostike tohto závažného neurodegeneratívneho ochorenia. V súčasnosti žiaľ neexistuje žiadna kauzálna liečba DLB. Inhibítory acetylcholínesterázy (AChE), schválené pre Alzheimerovu chorobu, sú používané taktiež pri terapii DLB. Veľká opatrnosť je nutná pri podávaní antidopaminergných látok, na ktoré sú pacienti s DLB výrazne citliví, s rizikom závažných nežiadúcich účinkov.
Keywords: alpha-Synuclein; Humans; diferenciální diagnóza; antagonisté dopaminu; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; demence s Lewyho tělísky; Lewyho tělíska; Dopamine Antagonists; Lewy Body Disease; Diagnosis, Differential; lidé; Biomarkers; patologické stavy, příznaky a symptomy; cholinesterasové inhibitory; biologické markery; alfa-synuklein; antipsychotika; Lewy Bodies; Antipsychotic Agents; věk při počátku nemoci; Age of Onset; Cholinesterase Inhibitors