Sledování cirkulace poliovirů, ostatních enterovirů a respiračních virů včetně SARS-CoV-2 v odpadních vodách v ČR v roce 2023 - Rainetová, Petra (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie, 2024)
NRL pro enteroviry (NRL/ENT) v SZÚ vyšetřuje v rámci environmentální surveillance odpadní vody z čističek 15 měst a 5 uprchlických táborů. V roce 2023 bylo vyšetřeno 239 vzorků odpadních vod. 179 vzorků bylo pozitivních. Pozitivní vzorky byly určeny jako non-polio-enteroviry (NPEV).
Keywords: Poliovirus; SARS-CoV-2; odpadní vody; Enterovirus; Sewage