Poranění močové trubice - Belej, Kamil; Pacigová, Darina; Záleský, Matouš; Chmelík, František; Drlík, Pavel (Česká urologie, 2024)
Práce shrnuje současné znalosti o příčinách, diagnostice, léčbě a komplikacích poranění močové trubice. Tato poranění se mnohem více vyskytují u mužů než u žen a nejčastější příčinou je zavádění katétru do uretry a endoskopická vyšetření a výkony. Základní vyšetření zahrnuje anamnézu, klinické a radiologické vyšetření doplněné ve vybraných případech o endoskopii. Existuje celé spektrum léčebných možností od pouhého sledování, přes prosté zavedení drenáže (katétr, epicystostomie) až po komplikované rekonstrukční výkony. Správná prvotní péče a další kroky jsou klíčové pro celkové výsledky a následky pro pacienta. Kvůli jednodušší struktuře a menším rozměrům ženské uretry, je článek zaměřený na mužské pacienty, ale obsahuje důležité poznámky o rozdílech v diagnostice a léčbě mezi pohlavími.
Keywords: uretra; Urethra; Surgical Procedures, Operative; Diagnostic Imaging; chirurgie operační; rány a poranění; Wounds and Injuries; lidé; diagnostické zobrazování; Humans