Jak přistupovat k arteriální hypertenzi u mladistvých a mladých dospělých? - Mlíková Seidlerová, Jitka (Vnitřní lékařství, 2024)
Arteriální hypertenze se vyskytuje u mladistvých a mladých dospělých méně často než u starších osob. Přestože je absolutní kardiovaskulární riziko v této věkové kategorii nízké, je neléčená hypertenze zdrojem vzniku orgánového poškození a zdravotních komplikací v pozdějším věku. Proto je diagnostika a časné zahájení léčby důležitou součástí péče o tuto skupinu populace. Základem diagnostiky je měření krevního tlaku ve zdravotnickém zařízení a za pomoci out-of-office (měření krevního tlaku mimo zdravotnické zařízení) metod. V indikovaných případech je nutné vyloučit sekundární hypertenzi. Vždy pátráme a intervenujeme též další kardiovaskulární rizikové faktory. Základem léčby je úprava životního stylu a farmakologická léčba. Její skladba se neliší od starších osob, výjimkou jsou ženy ve fertilním věku.
Keywords: Adolescent; věkové faktory; lidé; hypertenze; fertilita; Fertility; Hypertension; Heart Disease Risk Factors; Age Factors; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; mladiství; Young Adult; mladý dospělý; Humans