Inkretiny a metabolický syndrom - Karásek, David (Vnitřní lékařství, 2024)
Metabolický syndrom je charakterizován kumulací nepříznivých kardio-metabolických rizikových faktorů. Důležitou součástí jeho léčby jsou nefarmakologická opatření, která však řada pacientů nedokáže dodržovat, nebo jsou nedostatečně účinná. Farmakologická léčba obvykle spočívá v intervenci jednotlivých složek metabolického syndromu. Přibývá důkazů, že inkretinová mimetika, která byla původně vyvinuta pro léčbu diabetu 2. typu, mají potenciál příznivě ovlivnit nejen hyperglykemii či obezitu, ale také dyslipidemii a zvýšený krevní tlak. Existují také důkazy, že někteří agonisté inkretinových receptorů snižují výskyt kardiovaskulárních příhod a vedou k ústupu steatózy jater. Mohly by tedy představovat ideální lék pro léčbu metabolického syndromu a některých jeho komplikací. Sdělení podává přehled o současných terapeutických možnostech a o blízké perspektivě inkretinové léčby.
Keywords: kardiovaskulární systém; Glucagon; Incretins; Metabolic Syndrome; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor; glukagon; lidé; Cardiovascular System; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists; metabolický syndrom; agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1; žaludeční inhibiční polypeptid; inkretiny; Gastric Inhibitory Polypeptide; receptor pro glukagonu podobný peptid 1; Humans