Novinky v oblasti bakteriologického vyšetření krve - Htoutou Sedláková, Miroslava; Bogdanová, Kateřina; Kolář, Milan (Vnitřní lékařství, 2024)
Identifikace etiologického agens v krvi je jedno z nejdůležitějších, ale zároveň nejdelších vyšetření v diagnostice bakteriálních infekcí. Klasický postup hemokultivace za použití automatizovaných přístrojů, identifikace z 24hodinové bakteriální kultury a stanovení kvantitativní citlivosti k antibiotikům trvá zhruba 3–5 dní. V posledních letech byly implementovány do praxe nové metody umožňující identifikaci bakteriálního původce a stanovení citlivosti/rezistence k antibiotikům, včetně detekce genů rezistence pomocí amplifikačních technik, přímo z pozitivních hemokultivačních lahviček. Tyto metody umožňují výrazně zkrátit čas od odběru krve do hlášení výsledku a současně aplikaci cílené antibiotické terapie. Předložený přehledový článek má za cíl seznámit klinické lékaře s novinkami v oblasti bakteriologického vyšetření krve používanými v rutinní mikrobiologické praxi.
Keywords: Microbial Sensitivity Tests; lidé; kultivační vyšetření krve; spektrometrie hmotnostní - ionizace laserem za účasti matrice; Blood Specimen Collection; Drug Resistance, Microbial; mikrobiální testy citlivosti; Spectrometry, Mass, Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionization; odběr vzorku krve; Blood Culture; antibiotická rezistence; Humans