Farmakologická zátěž regadenosonem při konvenčním i dynamickém SPECT myokardu - Kamínek, Milan; Kincl, Vladimír; Havel, Martin (Intervenční a akutní kardiologie, 2024)
Regadenoson je selektivního A2A adenosin umožňující farmakologicky zatížit pacienty, u nichž by fyzická zátěž byla nemožná nebo jen velmi obtížná. Jsou prezentovány dvě kazuistiky demonstrující výhody tohoto preparátu. V prvním případě jsme se u 77letého muže po aortokoronárním bypassu nejprve pokoušeli o fyzickou zátěž, která byla pro nedostatečný vzestup tepové frekvence ihned změněna na zátěž farmakologickou. Během pokračující nižší úrovně fyzické zátěže byl aplikován regadenoson. Jednofotonová emisní tomografie (SPECT) zobrazila rozsáhlou ischemii laterální stěny a koronarografie následně prokázala uzávěr žilního štěpu na ramus circumflexus. Druhá kazuistika demonstruje současný pokrok technologie SPECT. Na moderních multidetektorových kadmium zinek telluridových (Cadmium Zinc Telluride, CZT) kamerách lze nahrávat dynamicky a kvantifikovat koronární průtokovou rezervu (coronary flow reserve, CFR), což může pomoci při identifikaci nemoci více koronárních tepen nebo mikrovaskulární ischemie. CFR se stanovuje jako poměr myokardiálního průtoku po vazodilataci navozené farmakologickou zátěži a v klidu. 50letý diabetik má na konvenčním SPECT myokardu normální pozátěžovou perfuzi i funkci levé komory. Dynamický SPECT prokázal normální hodnoty myokardiálního krevního průtoku (myocardial blood flow, MBF) i normální CFR ≥ 2. Během 18 měsíců sledování jsme u něj nezaznamenali kardiální příhodu.
Keywords: lidé; Middle Aged; vazodilatancia; Vasodilator Agents; Tomography, Emission-Computed, Single-Photon; Exercise Test; Humans; jednofotonová emisní výpočetní tomografie; zátěžový test; lidé středního věku; mužské pohlaví; Adenosine A2 Receptor Agonists; Myocardial Perfusion Imaging; zobrazování myokardiální perfuze; Male; agonisté adenosinového receptoru A2; Aged; regadenoson; senioři