Akutní echokardiografie - Janota, Tomáš (Intervenční a akutní kardiologie, 2024)
Echokardiografie je stále více využívána jako rychlé vyšetření u pacientů s akutními kardiovaskulárními stavy. Takové vyšetření je prováděno lékaři s různorodými specializacemi. Článek je věnován této problematice, zejména rychlým vyšetřením nemocných s akutní bolestí na hrudi, akutním srdečním selháním, šokovými stavy, plicní embolií, srdeční tamponádou, komplikacemi infarktu myokardu, akutním onemocněním ascendentní aorty i dalšími akutními kardiovaskulárními stavy a onemocněními nebo podezřením na ně.
Keywords: echokardiografie; Heart Valve Diseases; Acute Disease; bolesti na hrudi; dyspnoe; komorová dysfunkce; Pericardial Effusion; lidé; Dyspnea; Heart Arrest; Echocardiography; nemoci srdečních chlopní; Hypotension; Chest Pain; Ventricular Dysfunction; srdeční zástava; Shock, Cardiogenic; náhlé příhody; Blood Pressure Determination; hypotenze; měření krevního tlaku; akutní nemoc; kardiogenní šok; perikardiální efuze; Emergencies; Humans