Vztahová obsedantně kompulzivní porucha - Praško, Ján; Ocisková, Marie; Bělohradová, Kamila; Bundárová, Lucie; Vaněk, Jakub; Šlepecký, Miloš (Psychiatrie pro praxi, 2024)
Vztahová obsedantně kompulzivní porucha (R-OCD) je subtyp obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD), který se projevuje neustálými pochybnostmi a úzkostmi týkajícími se intimního vztahu. Myšlení lidí s R-OCD je zaujato vtíravými myšlenkami, jejichž obsahem jsou pochybnosti, zda pocity, které chovají k partnerovi, jsou správné, zda je partner miluje, zda je vztah vhodný nebo zda má partner nějaké nedostatky. Tyto myšlenky vyvolávají nutkání k provádění rituálů v podobě opakovaných kontrol, ujišťování nebo porovnávání. Rituály vedou ke snížení úzkosti a napětí. Toto chování však vede k narušení vztahu a dlouhodobému udržování úzkosti. Článek popisuje charakteristiky R-OCD a nabízí základní strategie kognitivně behaviorální terapie (KBT), která pomáhá pacientům změnit svůj vztah k obsedantním myšlenkám a snížit nutkavé chování.
Keywords: Young Adult; Adult; Male; interpersonální vztahy; obsedantně kompulzivní porucha; lidé; dospělí; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Obsessive-Compulsive Disorder; Interpersonal Relations; Female; Humans; mladý dospělý; Cognitive Behavioral Therapy; kognitivně behaviorální terapie