Markery nejčastějších degenerativních demencí: Přínos zobrazovacích a neurofyziologických metod - Ondráček, David; Železníková, Žaneta; Balážová, Zuzana; Lamoš, Martin; Rektorová, Irena (Neurologie pro praxi, 2024)
Zobrazovací metody stále více přispívají k přesnější a časnější diagnostice neurodegenerativních onemocnění. Snahou je objevit citlivější biomarkery, které by umožnily kromě časnější diagnostiky také stratifikaci rizika rozvoje a prognózu neurodegenerativních onemocnění. Existuje celé spektrum přístupů od nukleární medicíny (SPECT, PET) přes MRI až po elektrofyziologii (EEG). V naší přehledové práci jsme se snažili shrnout poznatky o využití těchto technik a o charakteristických nálezech, které přispívají k diagnostice nejčastějších typů degenerativních demencí a jejich variant. Některé z těchto poznatků jsou zatím na vědecké úrovni, ale mnohé se již plně uplatňují v klinické praxi.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; Neurophysiological Monitoring; demence; neurodegenerativní nemoci; Single Photon Emission Computed Tomography Computed Tomography; lidé; Biomarkers; elektroencefalografie; Diagnostic Imaging; SPECT/CT; biologické markery; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Dementia; Electroencephalography; Neurodegenerative Diseases; diagnostické zobrazování; neurofyziologický monitoring; PET/CT