Terapie roztroušené sklerózy zaměřená na B‐lymfocyty: od teorie po dekádu ocrelizumabu v praxi - Šťastná, Dominika; Seňavová, Jana; Horáková, Dana (Neurologie pro praxi, 2024)
Roztroušená skleróza (RS) je autoimunitně podmíněné onemocnění, v jehož etiopatogenezi hrají spolu s T‐lymfocyty a rezidentními buňkami CNS podstatnou roli i B‐lymfocyty. Zásadním důkazem je výborná efektivita terapie cílící na molekulu CD20 přítomnou na jejich povrchu. První lék z tohoto ranku schválený v našich podmínkách, ocrelizumab, má již desetiletou historii, ve které prokázal skvělou adherenci, perzistenci a vysokou účinnost jak u pacientů s relaps‐remitentní, tak primárně‐progresivní RS. Jeho hojné využití a četné benefity potvrzují i data z českého registru ReMuS. Vzhledem k předpokládanému mechanismu trvalé imunosuprese vedoucí ke zhoršení protiinfekční i protinádorové imunity je však třeba pacienty nadále bedlivě sledovat.
Keywords: ocrelizumab; Medication Adherence; Antigens, CD20; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Humans; výsledek terapie; roztroušená skleróza; lidé; humanizované monoklonální protilátky; B-Lymphocytes; Treatment Outcome; adherence k farmakoterapii; Multiple Sclerosis; antigeny CD20; B-lymfocyty