Centrální poiktový bolestivý syndrom - Nosková, Pavlína (Neurologie pro praxi, 2024)
Centrální poiktový bolestivý syndrom (Central Post‐Stroke Pain, CPSP) je definován jako bolestivý stav po proběhlé centrální mozkové příhodě s prokázanou lézí v centrálním nervovém systému (CNS). Klinické příznaky se objevují již 1-3 měsíce po proběhlém iktu, ale u většiny postižených pacientů je to doba až 6 měsíců. Mezi hlavní klinické projevy patří bolest hlavy tenzního charakteru, bolest spojená se svalovou spasticitou a syndrom bolestivého ramene s možným rozvojem komplexního regionálního bolestivého syndromu (KRBS). Léčba kombinuje užívání analgetik (amitriptylin, karbamazepin, gabapentinoidy), fyzioterapii a psychoterapeutické postupy.
Keywords: Tension-Type Headache; cévní mozková příhoda; Disease Management; tenzní bolesti hlavy; Muscle Spasticity; lidé; Electric Stimulation Therapy; Complex Regional Pain Syndromes; svalová spasticita; Analgesics; Stroke; centrální poiktový syndrom; komplexní regionální syndromy bolesti; management nemoci; elektrostimulační terapie; analgetika; Humans