Neurochirurgická operace, která změnila historii - Baláž, Marek; Chrastina, Jan; Zeman, Tomáš (Neurologie pro praxi, 2024)
Úmrtí císaře Montezumy zřejmě na následky kraniocerebrálního poranění nepochybně předznamenalo konec aztécké říše. Ovšem vlastní pád aztécké říše zásadnějším způsobem ovlivnilo jiné kraniocerebrální poranění a především jeho úspěšná léčba - otevřená, zřejmě kontaminovaná impresivní fraktura kalvy španělského konquistadora Hernanda Cortése, o které překvapivě existují pouze omezené literární prameny. Po úspěšné operační léčbě se Hernando Cortés znovu ujal velení armády, se kterou dobyl aztécké hlavní město, a ukončil tak existenci aztécké říše. Jeho další výboje pak dostaly do španělského područí nejen velkou část Střední Ameriky s jejím bohatstvím, což ovlivnilo španělskou i světovou historii.
Keywords: neurochirurgické výkony; History, 16th Century; kraniocerebrální traumata; lidé; trepanace; hernando Cortés; dějiny 16. století; Neurosurgical Procedures; Trephining; Craniocerebral Trauma; Montezuma; Skull Fracture, Depressed; vpáčené fraktury lebky; Humans