Probiotiká - prebiotiká - synbiotiká - postbiotiká - paraprobiotiká - Kuchta, Milan (Pediatrie pro praxi, 2024)
Úvod: Zlepšenie ľudského zdravia moduláciou mikrobiálnej interakcie počas všetkých fáz života je vyvíjajúci sa koncept, ktorý je čoraz dôležitejší pre spotrebiteľov, výrobcov potravín, odborníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti a regulátorov. S rozvojom uvedených poznatkov, vedeckých dôkazov, teórií a hypotéz sa vyvíjali aj „nové“ označenia a definície základných pojmov, ktoré sú dôležité pre systémový pohľad a pochopenie významu a súčasného stavu poznatkov v tejto oblasti. Kontext: Uvádzame recentné definície základných pojmov čiastočne s ich vysvetlením, aby pomohli pediatrom lepšie sa zorientovať v rastúcom počte informácií v oblasti modulácií mikrobioty, ale tiež v rastúcom počte liečiv či výživových doplnkov, ktoré nie vždy uvádzajú relevantné a správne informácie o ich zložení a účinkoch. Viaceré z uvedených pojmov sú niekedy aj komerčne zneužívané. Záver: Pediatri, všeobecní lekári pre deti a dorast spolu s neonatológmi môžu svojimi vedomosťami a radami významne ovplyvňovať výživu novorodencov a dojčiat. K tomu neoddeliteľne patria aj základné informácie o platných definíciách a charakteristike pojmov, ktoré sa v týchto odporúčaniach používajú.
Keywords: Infant Nutritional Physiological Phenomena; terminologie jako téma; Terminology as Topic; Infant; Synbiotics; Infant Formula; Gastrointestinal Microbiome; Dietary Supplements; mateřské mléko; fyziologie výživy kojenců; lidé; potravní doplňky; Oligosaccharides; oligosacharidy; Milk, Human; kojenec; náhražky mateřského mléka; střevní mikroflóra; synbiotika; Humans