Farmakologická léčba obezity – revoluce přichází - Pichlerová, Dita (Florence, 2024)
Chuť i míra hladu, ale i rychlost metabolizmu jsou geneticky determinovány a regulace probíhá na třech úrovních v mozku a také ve střevě, a to pomocí střevních hormonů a neuromodulátorů. Hubnutí není fyziologický proces, tělo je nastaveno tak, že bychom měli neustále přibírat až na hmotnost, která je nám zřejmě geneticky předurčena. Poslední roky se objevují nové moderní a velmi bezpečné léky na hubnutí a na léčbu obezity jako nemoci. Začíná převládat názor, že obezitu je třeba léčit doživotně, za pomoci nejen změny životního stylu, ale také za použití léků nebo postupů bariatrické chirurgie.
Keywords: obezita; agonisté receptoru pro glukagonu podobný peptid 1; Liraglutide; Humans; fixní kombinace léků; Naltrexone; Bupropion; antidepresiva; orlistat; Orlistat; Antidepressive Agents; Anti-Obesity Agents; lidé; Obesity Management; regulace chuti k jídlu; bupropion; Appetite Regulation; Tizepatid; naltrexon; Obesity; semaglutid; liraglutid; Drug Combinations; látky proti obezitě; Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists; léčba obezity