Mladí lidé také mohou onemocnět akutním srdečním infarktem - Vrábelová, Petra; Homolová, Barbora; Kruger, Andreas (Florence, 2024)
Srdeční infarkt je závažný stav definovaný jako nekróza části srdečních buněk (kardiomyocytů) s klinickými známkami akutní ischemie myokardu. Většinou je charakterizován rupturou aterosklerotického plátu, ulcerací, fisurou nebo erozí s výsledným intraluminálním trombem v jedné nebo více koronárních tepnách. Srdeční infarkt bývá spojován s vyšším věkem a u mladých pacientů se na tuto diagnózu často nemyslí. Cílem sdělení je poukázat na výskyt akutního infarktu myokardu (AIM) u mladých jedinců. Rádi bychom demonstrovali závažnost problematiky diagnostiky AIM u mladých nemocných na kazuistice muže věku 36 let s pozitivní rodinnou anamnézou. Na naše pracoviště byl přivezen za kontinuální resuscitace zevním masážním systémem Lucas pro refrakterní srdeční zástavu s obrazem bezpulzové aktivity. Resuscitace byla nakonec úspěšná, k obnově spontánního oběhu došlo v 85. minutě. Následně byl na EKG obraz infarktu myokardu s ST elevacemi přední stěny. Akutní koronarografie potvrdila proximální uzávěr ramus interventricularis anterior, byla provedena balónková angioplastika s implantací stentu. Tento mladý muž opustil naše oddělení po 21 dnech s malým neurologickým deficitem (porucha krátkodobé paměti). Prevalence srdečního infarktu stoupá s věkem, ale může se vyvinout a ohrožovat život i u mladých jedinců. Proto je třeba na tuto diagnózu myslet také u mladších pacientů s námahovými bolestmi na hrudi nebo v zádech.
Keywords: rehabilitace; Humans; Rehabilitation; echokardiografie; Anterior Wall Myocardial Infarction; Echocardiography; balónková koronární angioplastika; dospělí; infarkt myokardu s elevacemi ST úseků; lidé; infarkt myokardu; ST Elevation Myocardial Infarction; mozková hypoxie a ischemie; Adult; Angioplasty, Balloon, Coronary; Male; Hypoxia-Ischemia, Brain; Myocardial Infarction; infarkt myokardu přední stěny; mužské pohlaví