Teorie a praxe prevence v komunitě – přehled zahraničních zkušeností s implementací strategií komunitního přístupu v prevenci rizikového chování a podpory duševního zdraví dětí a dospívajících - Nováková, Elizabeth; Habiňáková, R (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2023)
Komunitní přístup v prevenci zahrnuje řadu procesů, které směřují k obohacení života lidí a k podpoře rovnováhy mezi komunitními zdroji a potřebami členů komunit. Při komunitní práci je klientem komunita se svými specifickými možnostmi, zdroji, potřebami a charakteristikami. Preventivní práce v komunitě zahrnuje například analýzu potřeb založenou na epidemiologických datech, budování kapacit, tvorbu strategických plánů, implementaci politik, strategií a preventivních programů a v neposlední řadě také evaluaci realizovaných aktivit. Příspěvek přináší přehled přístupů k prevenci v komunitě, zasazuje projekt Vývoj a pilotní ověření regionálního vzdělávacího modulu prevence duševního onemocnění dětí a dospívajících s důrazem na rizikové chování do souvislostí komunitní preventivní práce a představuje nástroje pro podporu principu decentralizovaného přístupu k prevenci. K získání dat proběhla rešerše odborných databází a vyhledávání na internetu.