Obliterující vaskulopatie v dermatologii : souborné referáty (doškolování lékařů) - Kodet, Ondřej (Česko-slovenská dermatologie, 2024)
Obliterující vaskulopatie v dermatologii představují heterogenní skupinu onemocnění s rozdílnou patogenezí. Jedná se o stavy nezánětlivého uzávěru cévního lumen s následně navozenou ischemií tkáně (kůže). V současné nomenklatuře se setkáváme i s termínem kožní mikrovaskulární okluzivní syndromy, který lépe charakterizuje postižení kožních cév. Onemocnění, která jsou odpověděná za okluzivní syndromy představují patologie trombocytů, přítomnost kryoglobulinů, infekce postihující cévní stěnu, embolizace (např. cholesterolu), koagulopatie (antifosfolipidový syndrom), nebo onemocnění doprovázející chronické selhání ledvin (kalcifylaxe). Mezi možné kožní projevy patří ulcerace, nekrotické léze, livedo racemosa a retiformní purpura. Práce poskytuje ucelený pohled na složitou problematiku těchto stavů a poukazuje na kožní projevy, které jsou v rutinní praxi považovány za projevy vaskulitid.
Keywords: Cryoglobulinemia; obliterující vaskulopatie; Skin Manifestations; Blood Platelet Disorders; kožní cévní nemoci; Embolism, Cholesterol; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; trombocytopatie; ateroembolie; kryoglobulinemie; lidé; Skin Diseases, Vascular; koagulopatie; Blood Coagulation Disorders; kožní manifestace