Lékové hypersenzitivní reakce - Račanský, Mojmír (Dermatologie pro praxi, 2024)
Lékové hypersenzitivní reakce představují problematiku s celosvětově narůstající incidencí. Nežádoucí účinek podání léků podaného pro diagnostické a terapeutické účely může významně ovlivnit kvalitu života pacienta, stejně tak náklady na jeho léčbu. Prvotní projevy lékových hypersenzitivních reakcí jsou ve většině případů vázány na kožní povrch. Známe akutní lékové kopřivky, angioedémy či pozdní lékové kožní erupce charakteru makulo-papulárních exantémů, pozdních kopřivek atd. Objevit se však mohou i závažné komplikace pod obrazem anafylaktické reakce či těžkých pozdních lékových hypersenzitivit, jakou je například Steven-Jonesův syndrom. Předmětem tohoto přehledového sdělení je současný pohled na klinické projevy, diagnostiku a management lékových hypersenzitivních reakcí.
Keywords: Drug Hypersensitivity Syndrome; lékový hypersenzitivní syndrom; akutní generalizovaná exantematózní pustulóza; lidé; Stevensův-Johnsonův syndrom; Stevens-Johnson Syndrome; Acute Generalized Exanthematous Pustulosis; Humans