Význam tuků ve výživě - současná doporučení - Boháčová, Věra; Piťha, Jan (Medicína pro praxi, 2024)
Tuky jsou jednou ze základních živin a nepostradatelnou složkou stravy. Poskytují energii a zároveň sehrávají v našem organismu řadu důležitých úloh. V rámci výživy je zásadní množství konzumovaných tuků, ale neméně důležité je také jejich složení. Složení tuků do značné míry předurčuje jejich vliv na správnou funkci našeho organismu. V rámci výživy je nejčastěji problematika tuků řešena v souvislosti s tak zvanými neinfekčními chorobami hromadného výskytu, a to jak v primární, tak sekundární prevenci.
Keywords: tuky; Fats; nutriční hodnota; výživové doporučené dávky; mastné kyseliny; Humans; Nutritive Value; lidé; Fatty Acids; Recommended Dietary Allowances