Ruxolitinib v léčbě polycythemia vera - co všechno ještě nevíme? - Bělohlávková, Petra (Onkologie, 2024)
Polycythemia vera (PV) představuje časté Ph-negativní myeloproliferativní onemocnění, kdy základním léčebným cílem je snížení a udržení hematokritu pod 0,45 a snížení rizika vzniku trombotických či krvácivých komplikací. Pacienty podle věku a prodělané trombotické události dělíme na riziko nízké a vysoké. U nemocných nízkého rizika se mohou provádět pouze venepunkce, ale při jejich nemožnosti nebo výrazném nárůstu leukocytů, trombocytů či progresi splenomegalie je indikováno zahájení cytoredukční léčby. Cytoredukční léčba je vždy indikována pro léčbu PV vysokého rizika a zahrnuje léčbu interferonem (mladší nemocní) nebo hydroxyureou (starší nemocní). U všech pacientů je vždy zahájena léčba kyselinou acetylosalicylovou. Ruxolitinib je inhibitor Janus kinázy 1/2 a představuje léčebnou možnost při rozvoji rezistence či intolerance preparátů první linie (1-3).
Keywords: klinické zkoušky jako téma; inhibitory Janus kinas; lidé; Janus Kinase Inhibitors; Clinical Trials as Topic; Antineoplastic Agents; ruxolitinib; protinádorové látky; Polycythemia Vera; polycythaemia vera; Humans