Hypofosfatemie - přehlížený elektrolytHypofosfatemie u pacientky s karcinomem žlučových cest - Lukáč, Ondřej (Onkologie, 2024)
Fosfor je jedním z tzv. makroprvků a najdeme jej ve všech živých buňkách. Při vyšetření elektrolytů bývá fosfát často přehlížen a vyšetřován je spíše v podezření na tzv. syndrom nádorového rozpadu, kdy bývá typicky zvýšen. Hypofosfatemie je ovšem naproti tomu často podceňována. Fosfát hraje přitom důležitou roli v těle při tvorbě energie (ve formě ATP - adenosin trifosfátu), výstavbě kostí a svou úlohu má i v regulaci afinity hemoglobinu ke kyslíku jako 2,3-difosfoglycerát. S následující kazuistikou z německé kliniky bych chtěl upozornit na význam měření fosfatemie a benefit případné substituce pro naše pacienty.
Keywords: cholangiokarcinom; lidé; Hypophosphatemia; hypofosfatemie; Humans; Female; Cholangiocarcinoma; Water-Electrolyte Imbalance; ženské pohlaví; vodní a elektrolytová nerovnováha