Současné možnosti cílené terapie u chronické lymfocytární leukemie - Špaček, Martin (Onkologie, 2024)
V terapii chronické lymfocytární leukemie (CLL) došlo v posledním desetiletí k zásadním změnám s výrazným zlepšením léčebných výsledků a delším přežitím pacientů s tímto onemocněním. Revoluční změnou byl příchod cílených léků, a to zejména inhibitorů Brutonovy tyrozinkinázy (akalabrutinib, ibrutinib, zanubrutinib) a Bcl2 inhibitorů (venetoklax). Tyto malé molekuly již i v běžné praxi prakticky nahradily chemoterapii, a to nejdříve v relapsech, a v poslední době i v první linii léčby CLL. Mezi hlavní výhody cílené terapie patří lepší tolerance léčby a vysoká účinnost, a to i u skupiny pacientů s prognosticky nepříznivou aberací genu TP53, kteří zpravidla byli refrakterní na chemoterapii. Tento článek shrnuje aktuální možnosti cílené terapie a hlavní trendy vývoje léčby CLL.
Keywords: Proto-Oncogene Proteins c-bcl-2; chronická lymfatická leukemie; pirtobrutinib; Humans; Clinical Trials as Topic; venetoklax; cílená molekulární terapie; Antineoplastic Agents; lidé; protoonkogenní proteiny c-bcl-2; Agammaglobulinaemia Tyrosine Kinase; Protein Kinase Inhibitors; zanubrutinib; proteinkinasa BTK; ibrutinib; akalabrutinib; klinické zkoušky jako téma; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; protinádorové látky; inhibitory proteinkinas; idelalisib; Molecular Targeted Therapy