Přímá perorální antikoagulancia pohledem českých farmaceutů - názory, postoje, sebejistota a edukace pacientů při výdeji v lékárně - Dvořáčková, Simona; Malá-Ládová, Kateřina; Mertová, Tereza; Kolmanová, Eliška; Malý, Josef (Česká a slovenská farmacie, 2024)
Úvod a cíl: Farmaceuti hrají důležitou roli v managementu antikoagulační léčby, proto jsou u nich zásadní dobré znalosti a sebejistota v péči o takto léčené pacienty. Cílem práce byla analýza názorů a postojů farmaceutů v České republice k přímým perorálním antikoagulanciím (DOAC), jejich vnímání benefitů a rizik DOAC a dále postavení farmaceutů v edukaci pacientů ohledně základních principů léčby DOAC v rámci výdeje v lékárnách. Metodika: On-line anonymní dotazníkové šetření provedené v roce 2021 u farmaceutů tří konkrétních Okresních sdružení lékárníků České lékárnické komory. Dotazník zahrnoval 32 otázek otevřeného a uzavřeného typu, respektive otázky pro vyjádření míry souhlasu pomocí Likertovy škály. Pro hodnocení dat byla použita deskriptivní statistika, parametrické a neparametrické testy. Výsledky: Celkem se zúčastnilo 162 farmaceutů (návratnost 14 %), z nichž 139 vydávalo v posledním roce v lékárně léčivé přípravky. Častější výdej DOAC uváděli respondenti pracující v lékárnách na poliklinice či v jiném zdravotním středisku a v nemocničních lékárnách (p < 0,001).
Keywords: Patient Education as Topic; Anticoagulants; farmaceuti; antikoagulancia; Attitude of Health Personnel; Česká republika; Humans; průzkumy a dotazníky; lidé; Administration, Oral; Cross-Sectional Studies; vzdělávání pacientů jako téma; Czech Republic; Pharmacists; aplikace orální; postoj zdravotnického personálu; průřezové studie; Surveys and Questionnaires