Perorální suplementace sodných, draselných a fosfátových iontů v individuální přípravě léčiv - Petrželová, Markéta; Hénková, Jana (Česká a slovenská farmacie, 2024)
Článek se zabývá možnostmi perorální suplementace třech vybraných iontů - sodných, draselných a fosfátových, pomocí individuálně připravovaných léčivých přípravků. Tvoří přehled nejčastěji používaných magistraliter receptur ve Fakultní nemocnici v Motole. Zabývá se popisem dostupných surovin a teoretickou charakteristikou iontů. U vybraných receptur je uvedeno množství iontů jak v hmotnostním, tak i v molárním vyjádření. Receptury reflektují potřebu suplementace iontů ve vhodných dávkách a vhodné lékové formě podle individuálních potřeb pacientů.
Keywords: Administration, Oral; sodík; Ions; Potassium; individuální příprava léčiv; aplikace orální; Humans; fosfor; příprava léků; Drug Compounding; Sodium; Phosphorus; draslík; lidé; ionty