Rozmarýn lékařský - jeho biologicky aktivní látky a jejich farmakologické účinky - Karlíčková, Jana; Klížová, Aneta (Česká a slovenská farmacie, 2024)
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis L.) je využíván již od starověku k léčebným, kultovním i magickým účelům. S přibývajícím stresem a chorobami je dnes stále více v oblibě pro mnoho způsobů použití jak ve farmacii, tak aromaterapii a také jako koření v kuchyni nebo konzervant. Tato rostlina má mnoho zajímavých obsahových látek (např. kyselina rozmarýnová a karnosová, karnosol), jež vykazují značné množství pozitivních farmakologických účinků
Keywords: rozmarýn; léčivé rostliny; Plant Extracts; Humans; rostlinné extrakty; Plants, Medicinal; Rosmarinus; lidé